+90 352 224 81 13
Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » Türkiye Beton Yapıştırıcısında Yurt Dışına Bağımlılıktan Kurtulacak

Türkiye Beton Yapıştırıcısında Yurt Dışına Bağımlılıktan Kurtulacak

 Fotoğraf

Türkiye’nin ilk su bazlı ve çevre dostu beton yapıştırıcısı, Kayseri Erciyes Teknopark’ta üretildi. Yapıştırıcıyı üreten bilim insanları, yatırımcının bulunması ile Türkiye’nin bu alanda dışa bağımlılıktan kurtulacağını söyledi.

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Fen Fakültesi Kimya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilgün Özpozan ile asistanı Araştırma Görevlisi Serkan Dayan, Türkiye’de ilk kez, su bazlı çevre dostu beton yapıştırıcısı üretti. Türkiye’nin beton yapıştırıcısında yurt dışına bağımlı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Nilgün Özpozan, kendi ürettikleri beton yapıştırıcısının endüstriyelleşmesi halinde, Türkiye’nin bu alanda bağımlılıktan kurtulacağı gibi satış yapabilecek ülkelere rakip olunabileceğini de belirtti.

"ÜRETİME HAZIR, YATIRIMCI BEKLİYOR"
Hazırlığı 1 yıl süren projeye Erciyes Teknoloji Transfer Ofisi’nde başladıklarını belirten Prof. Dr. Nilgün Özpozan, ürünü Tekno Girişim projesinden aldıkları hibe ile ortaya çıkardıklarını, artık üretim için yatırımcı beklentisi içinde olduklarını kaydetti. Prof. Dr. Nilgün Özpozan, "Projenin adı beton güçlendirici donatı tellerinin yapıştırılması için su bazlı çevre dostu yapıştırıcıdır. Bu ürün Türkiye’de tek. Yurtdışında muadili var ve Türkiye’de yapılmış tek yapıştırıcıdır. Betonu güçlendirmek için kullanılan teller var ve bu telleri birbirine yapıştırmak için kullanılan üründür. Ürünün özelliği suda çözünebilmesi ve şeffaf olması ayrıca betona zarar vermemesi. Birlikte çalıştığımız firmada da deneme yaptık, sonuçların başarılı olduğunu gördük. Projenin tamamlanması yaklaşık 1 yıl sürdü ve ürün şu anda artık üretime hazır durumda" dedi.

"ASFALT, KÖPRÜ, TÜNEL YAPIMINDA GÜÇLENDİRİCİ"
Ürünün aynı zamanda Ar-Ge Proje Pazarında ikincilik ödülü aldığını belirten Prof. Dr. Nilgün Özpozan, dünyada Almanya ve Amerika’da üretilenlere göre, çevre dostu su bazlı beton yapıştırıcının daha az maliyetli olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Nilgün Özpozan, ürünün bina yapımı dışında, güçlendirici özelliğinden dolayı asfalt, tünel, köprü yapımında da kullanabileceğini söyledi.

"DEPREM BÖLGELERİNDE TERCİH EDİLEBİLİR"
Araştırma Görevlisi Serkan Dayan ise ürünün bir başka avantajının sudaki yüksek çözünürlük oranından dolayı betona homojen şekilde yayılması olduğunu belirtti. Dayan, güçlendirici özelliğinden dolayı, özellikle deprem bölgelerinde kolaylıkla tercih edilebilecek ürünün maliyet avantajına dair şu bilgileri verdi:
"Maliyet konusunda ürünün yerli üretim olması bize avantaj sağlıyor. Çünkü yurtdışından böyle bir malzemeyi ithal ettiğiniz zaman gümrük vergileri, yol masrafları gibi bir çok fuzuli masraflar söz konusu olabiliyor. Yerli üretim yapıldığında ise bu masraflardan kurtulmuş olunuyor. Maliyette de düşüş oluyor. Aynı zamanda ürünü kendiniz ürettiğiniz zaman üretim aşamasındaki maliyetleri de kısma şansınız oluyor. Böylece ürün yurt dışına göre şuanda yüzde 40 oranında daha az maliyetli üretilebilmektedir. Bir başka avantaj ise gerçekleştirdiğimiz mukavemet testlerinde yurt dışı muadiliyle herhangi bir farkının olmadığı bu testlerden başarıyla geçtiği ürünün yüzde 100 kullanılabilir olduğu görülmektedir. Ürün, muadilleriyle eş değer pozisyondadır."


11:22, 06.06.2016