+90 352 224 81 13
Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » Bilginin Teknolojiye Dönüşümünde Zirveye Giden Yol ‘Erciyes Teknopark’…

Bilginin Teknolojiye Dönüşümünde Zirveye Giden Yol ‘Erciyes Teknopark’…

 Fotoğraf

Geleneksel Girişimcilikten, Teknolojik Girişimciliğe Dönüşümün Merkez Üssü

Yazılımdan tekstile kadar farklı birçok sektöre kucak açan Erciyes Teknopark A.Ş’nin Genel Müdürü Bilgin Yazlık, girişimcilerin değerini yükseltecek çalışmalarda imzalarının olduğunu dile getirdi. Yazlık; “Girişimcilikte katma değer havzası olacağız” dedi.


“BİLGİ FABRİKASINA DÖNÜŞÜM MÜMKÜN”
Ağırlıklı olarak bilişim ve elektronik sektöründe faaliyette bulunan başarılı firmaların gelişim üssü olan Erciyes Teknopark,  girişimcilikte yeni bir dönemi başlatmaya hazırlanıyor. Sera Kuluçka Merkezi çalışmasıyla girişimci adaylarına katma değer aşılayan Erciyes Teknopark’ın melek yatırımcılık ağlarını zenginleştirdiğini belirten Erciyes Teknopark A.Ş. Genel Müdürü Bilgin Yazlık, Sanayi Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, TGB’nin Ar-Ge, tasarım ve inovasyon alanlarında imza attığı nitelikli çalışmalara da değindi. Patent ticarileştirme yapıları olan teknoloji transfer ofislerinin rolünün pekiştirilmesi gerektiğini dile getiren Yazlık; “Doğru bilginin işlenerek ticarileşmesi aşamasında yük TTO’larımızın omuzlarındadır. Üniversiteler TTO’larla bilgi fabrikasına dönüşebilir” ifadelerine yer verdi.

GELİŞİM SERÜVENİ
“Erciyes Teknopark, 2005 yılında kurulmuş, 2007 yılında faaliyetlerine başlamış, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri kanununa tabii olarak faaliyet gösteren bir TGB’dir. Erciyes Teknopark bugün itibari ile 194 işletmeyi ve kuluçka firmasını bünyesinde barındırmaktadır. Bölge firmalarının Ar-Ge’ye dayalı cirolarının toplamı 250 Milyon TL’ye ulaşmıştır. Bünyesinde yer alan işletmelere kaliteli hizmet vermek amacı ile çalışan bölge yönetici şirketi, 30 bin 500 metrekare kapalı alanda nitelikli teknopark hizmetleri sunmaktadır. Katma değeri yüksek, ihracat potansiyeli bulunan ürünlerin geliştirildiği Erciyes Teknopark’ta bugün 300’ün üzerinde Ar-Ge projesi aktif olarak yürütülmektedir. Tarihsel girişimcilik kültürü taşıyan Kayseri’de girişimcilerin eğitimi ve başarılı işletmelere dönüşümü için Sera adlı önemli bir ön kuluçka programı yine Erciyes Teknopark’ta yürütülmektedir.”

MELEK YATIRIMCILIK
“Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Ar-Ge ile ilgili birçok teşvik mekanizması bulunmaktadır. Ocak ayı sonunda açıklanan yeni Ar-Ge Reform Paketi ile de teşviklere yenileri eklenmiştir. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Ar-Ge ile ilgili getirdiği yenilikler oldukça geniş kapsamlıdır. Diğer yandan Ar-Ge teşvikleri ile ilgili her şeyi kamudan beklememek gerekir.

Türkiye’de son yıllarda revaçta olan Amerika ve Avrupa’da uzun yıllardır uygulanmakta olan ve “Angel Investor” veya “Business Angel” olarak tanımlanan melek yatırımcı kavramı ekosistemin geliştirilmesi adına lisanslı melek yatırımcılara vergi muafiyeti sağlamaktadır.
Türkiye’de hali hazırda on dört akredite melek yatırımcı ağı bulunmaktadır. Bunların tamamına yakını İstanbul’da kurulmuştur. Kayseri’de de melek yatırım ekosisteminin canlandırılması ve bireysel girişimcilerin desteklenmesi amacıyla kurulan ERBAN Erciyes Melek Yatırım Ağı’nın temelleri bundan iki yıl önce atılmıştır. Kayseri’de hali hazırda 3 lisanslı melek yatırımcı bulunmakta, 1 yatırımcının başvurusu ise Hazine Müsteşarlığı’nda değerlendirilmektedir. Son başvurunun onayı ile birlikte, toplam 4 lisanslı melek yatırımcı olacaktır. Yaklaşık 10 potansiyel melek yatırımcı adayı ile de BKY lisansı konusunda görüşmeler devam etmektedir. Mevcut melek yatırımcılardan yatırım yapmaya başlayanlar da olmuştur. ERBAN olarak potansiyel adayların da lisans alarak ekosisteme destek olmaları için çalışmaktayız.”

SERA KULUÇKA MERKEZİ
“Teknopark olarak, daha çok girişimci adayına ihtiyacımız bulunmaktadır. Bu sebeple bizde girişimci adaylarını teşvik etmek için Sera Kuluçka Programı adlı önemli bir program yürütmekteyiz. Sera Kuluçka Programı, girişimci adaylarının teknoloji tabanlı, yenilikçi, ticari değeri yüksek iş fikirleri üretmelerini ve bu iş fikirlerini ürüne/hizmete dönüştürüp pazara sunmalarını sağlayarak başarılı girişimciler yetiştirmeyi amaç edinmiş bir kuluçka programıdır.

Sera Kuluçka Merkezi, benzeri olmayan ve tamamen özgün bir kuluçka modelidir. Girişimci adayları, Sera Kuluçka Merkezi’nde kendilerine tahsis edilen her türlü donanıma sahip ofis alanlarında çalışabilir ve süreç boyunca Sera Kuluçka Merkezi’ndeki eğitim, mentörlük gibi ayrıcalıklı hizmetlerin tamamından ücretsiz olarak faydalanabilirler.

Sera Kuluçka Merkezinde; Akıllı Yaşam, Akıllı Şehircilik, Mobil Uygulamalar, Robotik, Kablosuz İletişim, Giyilebilir Teknolojiler, Mobil Sağlık, Akıllı Eğitim, Yenilenebilir ve Akıllı Enerji Sistemleri, Bilgi Teknolojileri ve Yazılım, Gıda Teknolojileri gibi alanlardaki projeler yürütülmektedir. Ayrıca Bireysel Genç Girişim (BİGG Erciyes) adını verdiğimiz program kapsamında TÜBİTAK desteği almaya hak kazanan girişimci adaylarının iş fikirlerini geliştirerek, nitelikli iş planına dönüştürülmesi programını da yürütmekteyiz.”

AR-GE REFORM PAKETİ
“Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan Ar-Ge Reform Paketi ile mali/teknik açıdan birçok avantaj elde edilecektir. Bu durumda, Ar-Ge merkezlerinin kar elde etmesine önemli ölçüde destek sağlayacaktır. İlerleyen dönemde de ülkemizde proje üretme süreci artan bir grafik gösterecektir. Reform Paketinde yer alan özellikle tasarım konusundaki destekler, bu konudaki ilerlemelerin ivmesini artıracaktır. Tasarım projelerinin de ar-ge ve yazılım projeleri gibi destek kapsamına alınmış olması bu konuda çalışan firmaları pozitif yönde motive edecektir.”

TEKNOPARKLARIN ROLÜ
“Türkiye’nin bundan böyle teknoloji bakımından gelişmiş ülkeleri takip ederek ilerleme lüksü bulunmamaktadır. Ülkenin kendi teknolojilerini geliştirmesi, bu teknolojileri ihraç etmesi ve bu yolla ekonomik kalkınmayı sağlaması elzemdir. Bu süreçte de teknoparklar önemli ve kritik bir role sahiptir. Gerek genç nüfusun varlığı, gerekse yetişmiş insan gücü potansiyeli açısından çok büyük bir kaynağa sahip olan ülkemiz, atılım için uygun yasal zemini de mevzuat açısından oluşturmuş durumdadır. Zihinsel dönüşümün önünü açan devlet idaresi, gençlerin, genç girişimcilerin, bilgiyi üretenlerin en büyük destekçisi konumuna gelmiştir. Dünyada eşi benzeri olmayan Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve girişimcilik destekleri konuya ilgi duyan herkesin önünü açmakta, hatta ve hatta insanları konuya yönelmeye teşvik etmektedir.”

KATMA DEĞERİN YAPITAŞLARI: TTO’LAR
Erciyes Teknopark A.Ş. Genel Müdürü Bilgin Yazlık:Doğru kurgulanmış mekanizmalar ve özelleştirilmiş stratejiler ile çoğunluğu yayın fabrikası olarak çalışan üniversitelerin ticari değer taşıyan teknolojik bilgi ve patent üreten fabrikalara dönüştürülmesi mümkündür. Çok yakında meclis gündemine gelecek olan patent yasası ile güçleneceğine inandığımız yasal alt yapı sayesinde üniversiteler kısa zamanda TTO’lar vasıtası ile istenilen noktaya ulaşacaklardır. TTO’ların bu noktada üstlendikleri sorumluluk oldukça fazladır. Doğru bilginin bulunması, ticarileşme potansiyeli olanların korunması ve doğru hedef kitleye ulaştırılması sorumluluğu TTO’ların sırtında bulunmaktadır.

Üniversitelerin ticari değere sahip, sanayiye uygulanabilir, toplum yararına bilgi üretebilmeleri için her şeyden önce doğru araştırma strateji ve politikalarını belirlemeleri gerekmektedir. Bu politikalar belirlenirken sanayici, toplum, öğrenciler, kamu kurum ve kuruluşları ile temasta olan TTO’ların aktif görev almaları gerekmektedir.  Bilgi tabanlı ekonomide şirketler sahip oldukları gayrimenkul ya da banka hesapları ile öne çıkmamaktadırlar, bilgi tabanlı ekonomide bir şirketi değerli kılan şey sahip olduğu patentler olmuştur. Üniversitelerimizin de kısa zamanda patent portföyleri ile öne çıkmaları beklenmektedir.


12:06, 27.07.2016

Haber Fotoğrafları