+90 352 224 81 13
Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » Bu Yazılımla Doğru Otomobil Doğru Pazarda

Bu Yazılımla Doğru Otomobil Doğru Pazarda

 Fotoğraf

Kayseri Erciyes Teknopark'ta faaliyet gösteren otomotiv yazılım firması, sıfır ve ikinci el pazarında iş yapan otomobil firmaları için, 81 il ve 600 ilçeyi kapsayacak biçimde pazara dair istatistikler ve analiz raporları sunuyor. Yazılım sayesinde otomobil firmaları pazarı en ince ayrıntısına kadar tanıyor ve doğru ürünü doğru pazarda satışa sunuyor.

2015 yılından bu yana faaliyet gösteren EBS Danışmanlık, Türkiye Otomotiv Pazar Analizi programı ile Türkiye'deki sıfır ve ikinci el otomobil pazarının nabzını tutuyor. Hedef kitlesi otomobil firmaları olan EBS Danışmanlık, 81 ilde ve 600 ilçede; pazarda satın alma alışkanlıkları, pazarın ekonomik gücü, pazarın otomobil tercihleri gibi bazı başlıklarda analizler yaparak, otomobil satış firmalarının doğru ürünü doğru pazarla buluşturmasını sağlıyor. Firma yaptığı işle Türkiye'de ilk ve tek olma özelliği taşıyor.

Sektörün yüzde 55'ine hitap ediyor
11 büyük otomobil markası, kiralama sektörünün yüzde 55'i, bazı bankalar ve 100'ün üzerinde otomotiv yetkili bayiini kapsayacak biçimde pazarın yüzde 55'ine hitap ettiklerini söyleyen firma Genel Müdürü Erol Şahin, temel amaçlarının otomobil firmalarını doğru ürünü doğru pazarda satışa sunmaları konusunda yönlendirmek olduğunu söyledi. Bunun için, halihazırda yapılan beyana dayalı istatistiklerin dışında, trafik tescile dayalı biçimde hem sıfır hem de ikinci el otomobil pazarı için istatistik ve analiz raporları hazırladıklarını kaydeden Şahin, "Müşterilerimiz 'otomotivanaliz.com' adlı sayfamıza erişim sağladıklarında o ilde yaşayan insanların kadın-erkek nüfus oranlarına, milli ekomiden aldıkları paya, işsizlik oranına, çalışabilir iş gücüne, eğitim seviyesine, o ilde kayıtlı olan araç sayısına, bin kişiye düşen araç yapısıyla ilgili bilgi alabiliyorlar. Ayrıca o pazarda gerçekleşen; model, tip bilgisine kadar bütün satışlar ve pazarın tüm detaylarına ilişkin bilgileri çapraz karşılaştırmalara da ulaşabiliyorlar. Bu sayfaların tamamı istenen boyutlarda excel verilerine aktarılabiliyor. Yani müşterilerimize doğru ürünü doğru pazara sunmaları için yardımcı oluyoruz" dedi.

Firmaların stok maliyetlerini düşürüyor
Söz konusu analizlerin firmaları özellikle stok organizasyonu konusunda yönlendirdiğine dikkat çeken Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Müşterilerimiz buradan çıkan rakamlara göre stoklarını organize ederek, yıllık milyonlarca dolarlık ekonomik tasarruf sağlıyorlar hem de pazarın en kılcal noktalarındaki verileri gördükleri için stoklarını en verimli şekilde kullanmış oluyorlar. Otomotiv yetkili bayileri her ay sattıkları araç kadar, hatta sattıkları aracın yaklaşık yüzde 20'si kadar stok bulundururlar. Bu stok ciddi bir maliyet ortaya çıkarır. Bu araçlar vergisiz ya da ham bedelden dahi olmuş olsa; bugünkü rakamlarla bakacak olursak, 100 stoğu bulunan bir bayinin, asgari 10-12 milyon liralık bir rakamı araca bağlıyor olması gerekir. Eğer bu stoğunuzu şekillendirir ve çeşitlendirirken, doğru analizlerden ya da doğru programlardan yola çıkarsanız, 20 ile 30 gün gibi kısa bir sürede döngü sağlayabileceğiniz, döngü sağlayabileceğiniz bir stok oluşur. Ancak stokları doğru planlayamazsanız bazen 3 aya varabilecek biçimde stok birikimi söz konusu olur ki, bu da ekstra maliyet demektir. Dolayısıyla bizim analizlerimiz sayesinde müşterilerimiz, rekabetin en yoğun olduğu otomotiv sektöründe bu sayede bir adım öne geçebilme imkanını yakalıyorlar ve dolayısıyla ekonomik avantaj sağlıyorlar."

İstihdama katkı sunuyor
Son olarak, Türkiye Otomotiv Pazar Analizi programının istihdama katkı sunduğunu da sözlerine ekleyen Şahin, "Maalesef yaşanan en küçük sıkıntıda dahi, Türk iş insanlarının yaptığı temel hatalardan biri yetişmiş personelini işten çıkarmaktır. Eğer siz stoğunuzu doğru kullanırsanız, doğru yerlere yatırım yaparsanız, özellikle sıkışan yeni araç pazarında çeşitlerinizi doğru şekillendirirseniz, bu kanala yatırım yaparsanız, elinizdeki yetişmiş personeli de işten çıkarmak zorunda kalmazsınız. Dolayısıyla programımız, stok ve maliyet yönetiminin yanı sıra istihdama da katkı sunmuş oluyor" ifadelerini kullandı.


10:35, 30.10.2018